duminică, 24 aprilie 2011

"ziua Invierii sa ne luminam popoare..."

"sufletul are puterea sa reduca raul din lume atunci si daca se manifesta sub forma inspirata a unui stil de viata frumos si drept, a unei configuratii stilistice a vietii cotidiene, care sa poata exercita asupra celor din jur o putere de seductie sau o inhibitie a impulsului spre rau.
viata deci nu are sorti de ameliorare daca nu apar oamenii exemplari, "conduitele" care impun respect, "spatiile curate", "locurile sacre", "calendarele sacre". Acestea toate sunt obiectivari ale acelor latente difuze ale sufletului care isi face salas din trairea colectiva a popoarelor si se afirma, pe prima treapta, ca suflet popular.
in fiecare an, marile multimi coboara si urca impreuna cu Iisus Hristos in mediul suferintei, al caintei si al bucuriei Invierii, adica al iubirii dumnezeiesti. nu fugind de rau si de suferinta, ca bogatii lumii, poti dobandi mantuirea sufleteasca si iti poti reface puterile creatoare, ci coborand in adancurile lor obscure, mantuind cu tine si prin tine raul lumii, suferind cu lumea, chemand-o si ascultandu-i chemarile, doar asa te poti mantui, iti vei redobandi sufletul ranit.
teoria puterii sufletesti ne previne ca peste an si peste veac (deci in istorie) puterile sufletului sufera un"scazamant ontologic" fatal, o imutinare, si omul trebuie sa si le rafaca periodic pentru a nu se pierde cu totul. iar caile acestei refaceri vin din asumarea suferintei si raului si din penitenta adica din ispasire. a train intens efectele ravasirii lumii, suferintele celor loviti, a face penitenta pentru raul la care ai fost conectat fara sa vrei chiar, este singura cale de refacere a puterii tale sufletesti si, prin tine, cu puterile slabite, a puterii morale din lume. suferinta si penitenta ta contribuie la insanatosirea lumii, la marea renastere a sufletului popular. alta cale nu exista. iar atunci cand omul s-a pierdut cu totul din prea lunga si prea intarziata ratacire, Dumnezeu Fiul a preluat pe seama Lui ratacirea si a redat omului adevarata lectie a suferintei si a iubirii, adica lectia si calea Mantuirii..."
Ilie Badescu, Sociologie noologica

0 vorbe goale:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2009 franturi de ganduri. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator